DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség

Aktualitások

Munkajogaink - egyszerűen, érthetően - Megjelent a munkavállalók hiánypótló zsebkönyve


 

Munkajogaink címmel hiánypótló kiadványt jelentetett meg a napokban a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Tapasztalatok szerint gyakran nemcsak a munkavállalók, de sokszor a munkáltatók sincsenek tisztában a munka világát szabályozó alapvető passzusokkal sem. Az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült 116 oldalas ingyenes zsebkönyv segítségével bárki könnyen eligazodhat a munka világában érvényes jogok és törvényi kötelezettségeik között, a könyv szerkesztői ugyanis az egyszerű, érthető megfogalmazásra törekedtek. A könyvet internetes lapozható formában és pdf változatként is a MASZSZ honlapján (szakszervezet.net) el lehet érni.

Melyek az alkalmazottak és a munkáltatók jogai és kötelezettségei? Bármilyen meglepő is, ezekkel nemcsak a munkába álló fiatalok, hanem idősebb, tapasztaltabb társaik sőt, a munkáltatók némelyike sincs tisztában. A Munka törvénykönyve szövege túl bonyolult, első olvasatra helyenként még jogi diplomával is nehezen érthető, ráadásul az esetek, munkahelyi konfliktusok nagy részében idő és lehetőség sincs arra, hogy bármelyik fél tanulmányozza, sőt értelmezze is a jogszabályt. Ezt az egyáltalán nem egyszerű feladatot vállalták magukra a Munkajogaink című kiadványban a MASZSZ és tagszervezetei jogászai. A praktikus, A5-ös méretű „zsebkönyv” szlogenje is jelzi a szerkesztők célját: „Legyen mindig kéznél” – ismertette a napokban megjelent kiadvány lényegét Zlati Róbert. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ez az egyszerűen megfogalmazott, ám tartalmában a törvény szövegéhez hűen igazodó útmutató hasznos lehet minden aktív dolgozónak.

A könyv lendületes, korszerű, tördelésével és illusztrációkkal is közvetíti a szerzők másik fontos törekvését, a pályakezdő fiatalok tájékoztatását - is. Tapasztalatok szerint ugyanis egyre többen úgy állnak munkába első alkalommal, hogy alapvető jogaikkal sincsenek tisztában, ettől pedig a munkáltatói visszaélések célpontjává válhatnak – mondta az elnök. Sajnos a megélhetési válság mellett egyre több panasz érkezik munkáltatói visszaélésekre, például a munkaidő-beosztás utolsó pillanatban történő módosítása, vagy éppen munkaviszony megszüntetésekor a kikényszerített közös megegyezés. A könyv azonban arra is „megtanít”, hogy mit tehetnek a munkavállalók ezekkel a sok helyen mindennapossá váló, ám jogellenes intézkedésekkel szemben.

Az alig néhány nappal ezelőtt megjelent kiadvány máris népszerű, a MASZSZ tagszervezetei viszik az ország minden pontjára, mert egyre nagyobb szükség van a gyors, egyszerű tájékoztatásra – összegezte az elnök.

A kiadvány letölthető az alábbi oldalon:

http://szakszervezet.net/hirek/143/munkajogaink,%20zsebk%C3%B6nyv,%20szakszervezet,%20MASZSZ

 


© 2024 Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség Minden jog fenntartva